MUSTHAVES BABYPRODUCTEN: TOP 10 BENODIGHDEDEN

Geschreven naar aanleiding van mijn eigen ervaringen
Inmiddels ben ik alweer zo’n 11 weken moeder van Benjamin. Fantastisch en hectisch tegelijkertijd! Met name omdat dit ons eerste kindje is en ik nog volledig onbekend was met alle babybenodigdheden. Want welke producten behoren er tot echte musthave babyproducten? Wat moet je nou eigenlijk allemaal aanschaffen? Wat heb je écht nodig en wat kun je net zo goed achterwege laten? Op die laatste twee vragen ga ik niet echt in. In deze blog vind je dus ook geen uitzetlijst. Wat je hier wel vindt, zijn de musthave babyproducten die ik ontdekte en die voor mij niet meer weg te denken zijn in het gebruik ervan. Daarnaast geef ik je nog een aantal tips, ook op basis van mijn eigen ervaringen.

TOP 10 MUSTHAVE BABYPRODUCTEN

Zoals genoemd zal ik jullie een top 10 geven van de benodigde babyproducten die voor mij - en Benjamin -  inmiddels onmisbaar zijn en daarom tot onze musthave babyproducten behoren. Ik leg je uit hoe ik op het product kwam en wat mijn ervaring ermee is. Klik op een product uit de top 10, om er meteen meer over te lezen.
 1. Dr. Brown's drinkfles
 2. Sab Simplex 
 3. Snoozzz Slaapwikkel
 4. Muziekdoosje
 5. Flessenwarmer
 6. Draagzak
 7. Warmie
 8. Wipstoel
 9. BIBS speen
 10. Geurloze luieremmer
De volgorde is trouwens onwikkelkeurig, het is niet zo dat nummer 1 de meest nodige is van de musthaves.

1. Dr. Brown's Drinkfles

Baby's kunnen erg last hebben van darmkrampjes, dit hoorde ik ook uit de verhalen van vriendinnen. Superzielig! Ik wilde er dan ook alles aan doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat Benjamin darmkrampjes zou krijgen. Een van de eerste 'musthaves babproducten' die ik aanschafte, was dan ook de drinkfles van het merk Dr. Brown's. Ik kwam deze online tegen. Nadat ik er een en ander over gelezen had, leek mij dit een van de beste opties!

De drinkflessen van Dr. Brown's bevatten namelijk een uniek ventielsysteem, zoals dat wordt genoemd. Het houdt in dat je je baby hiermee vacuümvrij voedt. Door je baby vacuümvrij te voeden, draag je bij aan een goede spijsvertering. Deze drinkfles helpt voedproblemen, zoals darmkrampjes, winderigheid, boertjes en overgeven te voorkomen. Ideaal!

Mijn ervaring is dat het ook echt werkt. Benjamin kreeg al vrij snel gekolfde borstvoeding uit deze fles. Wat mij het meest opvalt is dat hij amper overgeeft! Voor de zekerheid zorg ik altijd dat ik een hydrofiele doek op mijn schouder leg nadat hij heeft gedronken, maar tot nu toe blijft die doek - net als mijn kleding - bijna alle keren schoon! Benjamin heeft af en toe wel eens wat darmkrampjes, maar ik had verwacht dat dit erger zou zijn. En heeft Benjaming toch last van krampjes, dan heb ik hier iets voor in huis, zie nummer 2 van deze top 10 musthave babyproducten! Je hebt verschillende Dr. Brown's drinkflessen, in verschillende maten, vormen en kleuren. Ikzelf heb ze bij bol.com besteld.

2. Sab Simplex

Baby's kunnen dus erg last hebben van darmkrampjes. Als moeder (of vader) wil je er natuurlijk alles aan doen om dit te beperken. Om darmkrampjes zoveel mogelijk te voorkomen kun je kiezen voor een fles die dit zoveel mogelijk tegengaat, maar soms ontkom je er niet aan. Een aantal moeders uit mijn omgeving gebruiken Sab Simplex en gaven aan dat dit erg goed werkte - beter dan andere middeltjes van de drogist.

Het zijn druppels die je met de voeding mengt, of die je met een lepeltje geeft. Je kunt zelf de hoeveelheid uitproberen, om te zien wat voor jouw baby het beste werkt, maar er worden ook adviezen gegeven als het gaat om het aantal druppels. Eerst kon je het product alleen bij een drogisterij uit Duitsland bestellen, maar gelukkig is het product inmiddels ook in Nederland te verkrijgen. Voor zover ik weet kun je dit niet bij een Kruidvat of Etos kopen, maar online zijn er wel websites die het verkopen. Wij hebben het ook in huis en hebben het gelukkig nog niet hoeven te gebruiken.

Eigenlijk zou ik alleen schrijven over de producten die uit eigen ervaring in de top 10 staan, maar voor dit product heb ik een uitzondering gemaakt. Dit heb ik gedaan, omdat er zoveel moeders zijn die tegen darmkrampjes aanlopen en die niet altijd een geschikt product kunnen vinden om de pijn bij hun baby te verlichten. Het product hoort naar mijn mening daarom toch tot de musthave babyproducten! Benjamin heeft nog amper darmkrampjes gehad, waardoor ik dit product nog niet zelf heb kunnen testen, maar dit product heb ik wel in huis, om het hem te kunnen geven wanneer hij ze wel krijgt.

3. Snoozzz Slaapwikkel

Wát een uitkomst was het om te ontdekken dat dit bestond! Benjamin is een beweeglijke baby, ook in de nacht. We begonnen daarom eerst met het gebruik van een inbaker-Puckababy, maar hier raakte hij overstuur van én hij draaide er half mee om. Dit deed hij al met een paar weken oud, iets dat mogelijk te maken heeft gehad met zijn stuitligging. Hierdoor vond ik de Puckababy te eng. Iets anders dat ik 'eng' vond: Benjamin kroop op een gegeven moment elke nacht naar mij toe, tot hij bijna met zijn gezichtje tegen de zijkant van de co-sleeper aan lag. Ik sliep hier zelf enorm slecht door, omdat ik steeds checkte of hij nog wel kon ademen en of hij uberhaupt nog leefde. Een vriendin gaf mij toen dé tip: gebruik een Snoozzz Slaapwikkel.

De Snoozzz Slaapwikkel is een 'ding', een wikkel, met een broekje eraan die je met klittenband sluit. De wikkel kun je om het matras (van zowel een wiegmatras als een ledikantmatrasje - bij de reisvariant zelfs om een eenpersoonsmatras) wikkelen. Zo kon ik Benjamin in het midden van de co-sleeper leggen en hem 'vastzetten' in het broekje. I-de-aal! Ik was niet meer bang dat hij om zou rollen, of met zijn gezichtje tegen de zijkant van de co-sleeper zou liggen en had hierdoor eindelijk mijn nachtrust weer terug! Benjamin zelf vond het ook geen probleem en was er meteen aan gewend.

Met de Snoozzz Slaapwikkel kun je je baby trouwens ook op zijn zij laten liggen. Doordat je 'm vastlegt, kan hij niet om rollen. Dit product behoort zeker tot de musthave babyproducten, want het is er eentje die ik ECHT niet zou kunnen missen! Ik zou het iedereen aanraden die in een soortgelijke situatie zit, of die zwanger is en straks een baby heeft; het is prettig voor je eigen rust en voor de veiligheid van je baby!

4. Muziekdoosje

Wij kregen toevallig twee verschillende muziekdoosjes als kraamcadeautjes. We hebben er een die letterlijk een muziekdoosje is en de ander zit 'verpakt' in een soort knuffel. Eerst dacht ik, wat moet ik er nou met twee, maar nu ben ik heel blij dat we er twee hebben! De een gebruiken we als hij gaat slapen en de ander gebruiken we bij het verschonen! We gebruiken het simpele, letterlijke, muziekdoosje bij het verschonen en de leuke bij het naar bed gaan. We gebruiken het trouwens bij het verschonen om hem wat af te leiden en het verschoon-moment wat leuker te maken!

5. Flessenwarmer

Ik geef Benjamin voornamelijk gekolfde borstvoeding en vullen het aan met kunstvoeding. In beiden gevallen is de flessenwarmer onmisbaar. Er wordt namelijk aangeraden om borstvoeding 'au bain-marie' op te warmen. Dat houdt in dat je de fles opwarmt in water dat warm is, zodat het geleidelijk aan warm wordt (meestal gekookt water, waar je de fles dan in legt). Bij kunstvoeding gebruik je ook gekookt water. Dat kost tijd. Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je een flessenwarmer aanschaffen.

In ons geval hebben wij 'm boven in de slaapkamer staan, omdat we overdag veelal borstvoeding geven en zijn laatste fles of nachtvoeding geregeld uit kunstvoeding bestaat. Die kunnen we dan ter plekke met de fleswarmer opwarmen! Flessenwarmers heb je natuurlijk in allerlei soorten en maten, duur en minder duur. Daarover kan ik je niet echt een advies geven. Wij hebben zelf gekozen voor deze fleswarmer van Dr. Brown's en daar zijn we heel tevreden over!

6. Draagzak

Ik denk de draagzak (of draagdoek) voor bijna elke moeder wel in de topt 10 musthave babyproducten staat. Het is namelijk het ultieme product waarmee je je baby geborgenheid biedt en wat er tegelijkertijd voor zorgt dat jijzelf je handen vrij hebt. Als ik Benjamin in de draagzak heb, dan merk ik dat hij snel in slaap valt als ik hem bij me draag. Oh en wat ook iiiiiideaal is, in ons geval, is dat je op deze manier gemakkelijk de hond uit kan laten! Je hoeft dan geen kinderwagen mee te slepen, wat je een héél gedoe met de riem en tevens onveiligheid bespaart - want de kinderwagen kan kantelen als de hond er omheen rent met riem.

Ook met draagzakken is het zo dat je ze in allerlei soorten en maten hebt. Sommige moeders geven trouwens meer de voorkeur aan een draagdoek! Daar creëer je denk ik een nog intiemer effect mee, maar voor mij viel de keuze op een draagzak omdat mij dat makkelijker en sneller leek (qua bevestigen). Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Tula Free to Grow draagzak, omdat deze al vanaf zo'n 3 kilo te gebruiken is, tot een max. van 20 kilo.

7. Warmie

Fantastisch ding dit! Ik noem 'm zelf trouwens een warmie. Het is een pittenzak, van het merk Warmies, en ziet er uit als een knuffel. Ik gebruik 'm voornamelijk om Benjamin's bedje mee voor te verwarmen. Niet alleen voor de nacht, maar voor al zijn slaapmomenten. Zo is de overgang wat minder groot als hij van mijn warme lichaam naar het - anders koude - bedje gaat.

Ik merk dat de warmie hem helpt om sneller in te slapen. Na het voorverwarmen leg ik het ding vaak bovenop de deken, half tegen zijn lichaam aan. Dit geeft een beetje het idee van een (warme) hand of arm. Al met al dus heel helpend en onderdeel van het slaapritueel!

Het schijnt dat je 'm met warm weer ook in een zak in de vriezer kan leggen, om 'm vervolgens te gebruiken voor wat verkoeling.

Zo'n 'warmie' is trouwens ook leuk om als kraamcadeautje te geven! Wij hebben zelf het schaapje met lavendelvulling, zodat het ook nog eens heerlijk ruikt!

8. Wipstoel

In eerste instantie dacht ik geen wipstoel nodig te hebben. Tijdens de zwangerschap googlede ik wat af naar benodigde producten en toen kwam ik wel eens uitzetlijsten tegen waarop het wel stond, maar ook lijsten waarbij werd aangegeven dat een wipstoel er vaak op staat, maar niet nodig is.

Uiteindelijk merkte ik bij Benjamin dat hij na een paar weken graag om zich heen keek. Ik heb toen een wipstoel aangeschaft, die overigens niet wipt, maar als een blaadje heen en weer beweegt (de Nuna Leaf). In ons geval behoort de wipstoel zeker tot de musthave babyproducten, omdat wij zien dat Benjamin ervan geniet om zo om zich heen te kijken! Wat zo'n wipstoel extra handig maakt, is dat je 'm op tafel kunt zetten (voor zo lang de baby nog echt een baby is en niet als een malle beweegt natuurlijk). Zo zet ik 'm vaak op tafel als ik aan het koken ben, of als ik even wat op de laptop doe; lekker praktisch!

Ik vond het trouwens erg lastig om een keuze te maken voor een wipstoel. Ik las van alles en vond de mooie, ergonomische, wipstoelen erg duur. Via Social Media vroeg ik om raad. Er waren twee stoeltjes die steeds weer terugkwamen in de tips die ik van anderen ontving: de Nuna Leaf en de BabyBjorn. Ik koos voor de Nuna Leaf (type 'Dusk'), doordat het stoeltje niet op en neer gaat, maar heen en weer als een blaadje dat van de boom valt. Als je 'm een keer aantikt, dan gaat 'ie ongeveer anderhalf minuut lang heen en weer. Dit leek me heel relaxt voor een baby.

Een leuke bijkomstigheid aan deze stoel, is dat het stoeltje een maximaal gewicht van 60 kilo kan houden. Dit betekent dat je ook nog wat aan de stoel hebt als je baby een peuter, kleuter, of schoolgaand kind wordt!

Je kunt bij de Nuna Leaf ook nog een geautomatiseerd iets kopen, zodat je de stoel niet zelf een duwtje hoeft te geven, maar dit automatisch gebeurd. Die hebben wij niet, dus hier kan ik geen mening over geven.

9. BIBS speen

Doordat we al twee spenen gekregen hadden, en ik in eerste instantie niet van plan was om een speen te gebruiken, heb ik hier van te voren geen research naar gedaan. Toen Benjamin geboren was bleek hij best wat zuigbehoefte te hebben (dit stond los van het eventueel honger hebben). In het ziekenhuis kreeg hij een speen van het ziekenhuis (die wij vergaten mee te nemen toen we naar huis mochten, dommmm) en dus probeerde ik thuis een van de spenen die we gekregen hadden. Benjamin wilde deze spenen niet. Ik ben toen wat research gaan doen en kwam uit bij de BIBS speen.

Kindjes die de speen moeilijk pakken, schijnen de BIBS speen wel sneller te pakken. De speen bootst de vorm van de borst na en is ontwikkeld om de zuigreflex van de baby te ondersteunen. De speen is van natuurrubber en bevat geen gekke, gevaarlijke stoffen. Natuurrubber vormt trouwens mee in de mond, waardoor de speen kan vormen naar de mond van je baby. Na al die info leek het mij het wel waard om te proberen. Met succes! Benjamin pakte deze speen wel. Wij hebben er een met glow in the dark. Daar heeft hij nu zelf nog niets aan, maar voor ons erg handig in de nacht. Zo hoeven we niet eerst de lamp aan te doen om zijn speen te zoeken!

10. Geurloze luieremmer

Vazelfsprekend gooi je de poepluiers niet in de prullenbak die je in huis hebt staan. Je kunt natuurlijk een afvalemmer buiten zetten, maar dan moet je wel iedere keer van boven, naar beneden, naar buiten lopen. Dat leek mij niets en dus ging de voorkeur al snel uit naar een geurloze luieremmer. Die staat gewoon bij hem op zijn kamer en hoewel ik eerst wat sceptisch was, moet ik zeggen dat het écht geurloos is! Voor ons dus zeker eentje voor in onze top 10 musthave babyproducten! Wij hebben zelf een geurloze luieremmer van het merk DiaperChamp; ze kosten wat, maar dan heb je ook wat! Net als met veel producten, heb je de geurloze luieremmer in verschillende kleuren, maten, merken en prijzen.

Tips

Hierboven heb je mijn (/onze) top 10 baby musthave babyproducten kunnen bekijken. Naast het ontdekken van deze - voor ons - benodigde producten heb ik nog een aantal tips voor je, die ik met je wilde delen, omdat we hier zelf veel aan gehad hebben. Het zijn voornamelijk tips die wij van mensen (met name vaders en moeders) uit onze omgeving ontvingen. Ik geef ze graag aan je door!  

 • Kleding: Koop tweedehands!

  In eerste instantie kwam dit niet meteen in mij op, omdat ik voor mijzelf ook weinig tweedehands kleding koop. Echter, toen ik ontdekte en besefte dat babykleertjes amper gedragen worden en dus nog supermooi zijn, leek het mij toch een goede optie. Ik heb Vinted gebruikt. Daar staat veel kleding op die nog tot de huidige collectie behoort en die dus echt amper gedragen is, doordat babies zo snel groeien. Ik denk dat ik regelmatig maar tot 25% van de nieuwprijs betaalde, waardoor ik merken kocht die ik anders niet snel gekocht zou hebben (omdat ik die kleding te duur vindt voor de periode waarin de baby het draagt).

 • Slaaptipsvoorbabys

  Na een heel aantal weken vonden wij dat we te weinig ritme hadden. Benjamin wilde heel onregelmatig drinken, dronk kleine beetjes, of juist veel. Het slapen was ook onregelmatig, waardoor wij niet goed toe kwamen aan bepaalde dingen (vooral als ik in mijn eentje was, dan was koken soms amper mogelijk). We waren toe aan het aanbrengen van ritme! Een vriendin adviseerde slaaptipsvoorbabys, die op instagram heel actief is en die ook ween website heeft. Hier las ik tips voor het slapen, waardoor ik een ritme om het slapen kon bouwen en daarmee ook ritme in het drinken kon aanbrengen. Hoewel het ritme niet altijd werkt, heeft het ons wel geholpen om hem makkelijker in slaap te krijgen. Via hun instagram hebben ze regelmatig en Q&A waar ze uitgebreid op reageren; de vragen en antwoorden delen ze op hun instagram Slaaptipsvoorbabys.

 • Gebruik een babygym om je baby wakker te houden

  Vanaf het moment dat wij meer ritme wilden aanbrengen, waren met name overdag de wakkertijden moeilijk aan te houden, omdat Benjamin erg moe was. Om ritme aan te brengen, is het belangrijk dat je je wel ongeveer aan deze wakkertijden houdt. Wij ontdekten dat een babygym hem hielp om wakker te blijven! Hij speelt of raakte de babygym per ongeluk aan, waardoor hij wat langer wakker blijft dan wanneer wij hem bijvoorbeeld op de arm leggen of hij in de box ligt zonder babygym!

 • White Noise

  Wat ook helpt bij het (in)slapen is white noise! Dit doet babys denken aan de baarmoeder. Benjamin valt er sneller van in slaap en ik moet zeggen dat dit ook voor mijzelf geldt! Je vind verschillende White Noise afspeellijsten op Spotify!

 • Babyvoeding

  Iedereen kent het babyvoeding-merk Nutrilon. Hoewel je misschien denkt dat dit het beste merk is, omdat het ook het duurste merk is, dan heb je het mis! Er is onlangs onderzoek naar gedaan. Alle babyvoeding moet minstens dezelfde voedingsstoffen bevatten! Of je dus Nutrilon koopt, of een ander merk, dat maakt - qua basisvoedingsstoffen - niet uit. Wij kopen zelf babyvoeding van Kruidvat eigen merk. Wat wel uitmaakt, is de prijs! Voor een pak standaard opvolgmelk 0-6 maanden van Nutrilon betaal je zo'n €14,99 euro en voor een pak standaard opvolgmelk 0-6 maanden van Kruidvat betaal je €6,89. Een heel verschil dus!

 • Koop grootverpakking luiers en billendoekjes in de sale

  Dit scheelt weer wat euro's! Kruidvat heeft regelmatig aanbiedingen, maar online kun je ook zoeken naar aanbiedingen. Wij kopen de aanbiedingen meestal bij Kruidvat of online bij bol.com (dan is het meteen de volgende dag in huis en je kunt zien wat je in verhouding per stuk kwijt bent). Bij deze nog even twee linkjes: aanbiedingen luiers & aanbiedingen billendoekjes.

 

musthave-babyproducten-nuna-leaf-warmies
musthave-babyproducten-tula-free-to-grow

Vragen of opmerkingen? Misschien heb je vragen of opmerkingen na het lezen van deze blog over onze musthave babyproducten. Je mag mij altijd benaderen via het contactformulier, via Facebook of Instagram.

BabyBaby
Black Friday 2021Black Friday 2021