MIJN DOOP

Een aantal maanden geleden heb ik mij laten dopen bij VIDA Kampen. Ga naar Waarom zou je je laten dopen? om meer te lezen over hoe ik tot de keuze kwam om mij te laten dopen. In deze blog zal ik een aantal dingen met jullie delen over mijn doop.

De dag zelf
Toen het moment daar was, half januari 2020, had ik echt dikke vette zenuwen, niet normaal. Het vond plaats in een zwembad, waar het erg warm was. Ik kon amper alles rondom mij in mij opnemen, mijn hart ging tekeer en mijn ademhaling ging, al een half uur voor ik gedoopt zou worden, helemaal niet goed. Ik kon amper luisteren naar wat er gezegd en gedaan werd, omdat ik focusde op het onder controle houden van mijn ademhaling. Ik dacht even dat ik flauw zou vallen van de zenuwen. Uiteindelijk was het moment daar. Samen met de andere dopelingen werden we naar voren geroepen, om met de gemeente iets te delen over onze keuze voor de doop. Ik heb mijn stukje voorbereid in een notitie op mijn telefoon en deze voorgelezen. Wat ik voorlas lees je in het volgende kopje.
Na het delen van mijn verhaal mocht ik het water in, waar ik gedoopt werd. Voor ik kopje onder ging werden de bekende woorden gesproken "Ik doop je in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest" en vervolgens werd ik ondergedompeld. Na het kopje onder gaan werd er voor mij gebeden door de twee mannen die mij doopten en terwijl zij voor mij baden - wat een bijzonder moment was - speelde de band het nummer Christ is enough, van Hillsong. Ik had trouwens een mooi shirt gekregen waar 'Made New' op stond. Dat shirt droeg ik dus tijdens de doop en daarnaast had ik een gewone zwarte broek aan. Ik mocht gelukkig zelf bepalen wat ik aan zou trekken; je ziet namelijk wel eens van die witte kleding, maar die schijnt natuurlijk mega door als je nat bent, haha! Nadat ik uit het water kwam mocht ik mij omkleden en hierna ontving ik een dooptekst.

Er waren die dag voor mij trouwens een paar bijzondere dingen aan de hand. Nou vond ik mijn hele doop al iets bijzonders natuurlijk, maar ook had ik nog nooit eerder een doopdienst meegemaakt en Reint, een van de twee mannen die mij doopte vanuit VIDA Kampen, is mijn zwager!

Het verhaal - mijn verhaal - dat ik deelde voorafgaand aan mijn doop

Ik had, zoals ik al vermelde, iets voorbereid in een notitie op mijn telefoon. Deze las ik voor aan de aanwezigen, voor ik het water in ging om gedoopt te worden. Dit is wat ik voorlas:

"Hoi Allemaal, ik ben Hanna en vandaag laat ik mij dopen. Nou houd ik er helemaal niet van om met een microfoon te staan en iets te moeten vertellen waarbij iedereen mij aankijkt, maar ik vind het wel belangrijk om wat met jullie te delen. Ik heb ervoor gekozen om het voor te lezen, zodat dit het voor mij wat minder spannend maakt en ik zeker weet dat ik vertel wat ik wil delen. 

Ik lees meestal uit The Message, een Engelse Bijbelvertaling, omdat ik de Bijbelteksten in het Engels vaak mooier vind klinken dan in het Nederlands. Zo kwam ik afgelopen jaar Mattheus 16:24 tegen. Als je die vertaling vertaald naar het Nederlands dan staat er:

 

"Iedereen die van plan is met mij mee te gaan, zal mij moeten laten leiden. Je zit niet op de bestuurders-stoel; Ik zit daar.” 

Met dat ‘laten leiden’ heb ik überhaupt altijd moeite gehad, bij wie dan ook, want ik wil altijd zelf bepalen wat ik doe en op welke manier ik dit doe. Ik ben christelijk opgevoed, geloofde dat God bestond en wilde Hem opzich ook wel in mijn leven. Maar Ik wilde mijn eigen keuzes maken en deed dit ook, zonder God hier bij te betrekken. 

In eerste instantie was ik wel tevreden met mijn zelfgemaakte keuzes, waaronder op een gegeven moment ook een partnerkeuze, maar uiteindelijk resulteerde dit in een leven dat God niet voor mij bedacht had. Het mooie is dan  – want zo heb ik dat ervaren -  dat God op een zeker moment zal ingrijpen; dit deed Hij in ieder geval bij mij, en ook bij Jona die niet naar Nineve wilde; het bekende verhaal.

 

Inmiddels ruim anderhalf jaar geleden greep Hij bij mij in. Mijn relatie ging onverwachts uit en dat maakte dat mijn leven op verschillende gebieden op z’n kop kwam te staan. In de jaren ervoor had ik totaal geen actief geloofsleven, maar iets voor dit moment bad ik af en toe weer eens en luisterde ik wat Hillsong. Op het moment dat mijn leven in mijn beleving op zijn kop stond, toonde God zich al snel, doordat ik naast de onrust ook een bepaalde rust ervoer als ik bad; en God mij soms letterlijk voorzag in waar ik naar vroeg. Hierdoor voelde het alsof hij heel dichtbij mij was en toonde Hij mij dat hij echt voor mij zorgde. 

Doordat ik mij in die periode op een dieptepunt in mijn leven bevond, heb ik toen eens benoemd dat God wat mij betreft mag doen met mijn leven wat Hij voor ogen heeft, omdat ik zelf geen zin meer heb om keuzes te maken die nergens op uit lopen. Ik liet hem achter het stuur zitten. Vanaf dat moment veranderde mijn leven en mijn geloofsleven. Ik startte weer met Bijbel lezen, en het leek wel alsof ik alles voor het eerst las, alsof alles nu écht landde. Ik leerde God beter kennen en daarnaast brak er nog een leuke periode aan. Want ondanks dat ik het niet verwachtte op dat moment, leerde ik namelijk mijn huidige vriend Joshua kennen, die nu over een paar weken mijn man wordt en van wie ik veel kan en mag leren als het gaat om God. Ik betrok God actief bij het contact met Joshua en ik kreeg hierin een aantal keer heel duidelijk richting gewezen. In het afgelopen anderhalf jaar, heb ik God meerdere keren heel direct ervaren, heb ik Hem opnieuw gevonden en ben ik Hem beter gaan leren kennen. En nog steeds is dit proces gaande, want ik mag hierin blijven groeien. 

God had - en heeft - een plan met mijn leven en heeft dit ook met jou. Als je die deur ook maar een beetje op een kier hebt staan of hem oprecht zoekt, dan zal Hij voor je open doen en zul je Hem vinden. En ik geloof door hetgeen dat ik heb meegemaakt, dat ook wanneer je de deur amper op een kier hebt staan, je hem niet zoekt en zelf achter het stuur zit, hij onverwachts en rigoureus een ruk aan je stuur kan geven en het vervolgens van je overneemt. Soms maak je hierdoor dingen mee die je niet begrijpt en/of niet wil. Nog een tekst die ik tegen kwam in The Message die hierop aansluit is: “In one way or another, God makes sure that we all experience what it means to be outside, so that he can personally open the door and welcome us back in.” Romeinen 11:32

Ik wist nog niet zo goed wat ik precies wilde met het dopen. Ik ben opgegroeid in een Nederlands Gereformeerde Kerk, waarin het normaal is om belijdenis te doen. Ik wist en weet zeker dat ik bij Hem wil horen; ik stond er opzich wel voor open om mij te laten dopen, maar aan de andere kant leek het mij ook niet echt wat om hier vooraan te moeten staan. Zo kwam het dat ik op een zeker moment bad en vroeg of God me kon bevestigen dat Hij wilde dat ik me zou laten dopen, en waarom dit dan voor Hem belangrijk was. Na dit gebed pakte ik het leesplan in de Bijbelapp waarin ik bezig was, en 3 weken in achterliep, en warempel.. precies dat deel van het leesplan ging over de doop. Ik las toen onder andere Romeinen 6, waarin het gaat over het achterlaten en ‘begraven’ van je oude leven. Voor mij was en is dit toepasselijk, daardoor hét antwoord, en daarom laat ik mij nu dopen!"

 

"If you wake me each morning, with the sound of your loving voice, I'll go toe sleep each night trusting in you"

Ik kreeg na afloop een Bijbeltekst vanuit VIDA, mijn dooptekst, Psalm 143 vers 8. Ik zal ze in het Engels (vertaald vanuit The Message) en in het Nederlands neerzetten:

"If you wake me each morning with the sound of your loving voice,
I'll go to sleep each night trusting in you.
Point out the road I must travel;
I'm all ears, all eyes before you."

"Laat mij 's morgens vroeg al
uw goedheid en liefde ervaren.
Ik vertrouw U volkomen.
Laat mij weten welke weg ik moet in slaan.
Alles in mij richt zich op U."


Benieuwd naar het leesplan?
Ben je benieuwd naar het leesplan waaruit ik las? Download de Bijbelapp en zoek via Leesplannen naar Veranderd: De volgende stap in een veranderd leven. Of ga naar: Veranderd: De volgende stap in een veranderd leven.
Het leesplan bestaat uit 42 dagen. Je kunt het hele leesplan gaan lezen, maar als je liever meteen het stuk over de doop wil lezen, ga dan naar dag 5, 6 en 7.

Een doopdienst meemaken?
Ben je benieuwd geworden en zou je wel eens een doopdienst mee willen maken (als toeschouwer)? Aanstaande zondag 2 augustus 2020 zal er om 10.00 uur een doopdienst van VIDA Kampen plaatsvinden in de buitenlucht in Kampen, bij het Reevediep.

Zou je je 2 augustus 2020 willen laten dopen en ben je lid of regelmatige bezoeker van VIDA Kampen? Laat het mij weten, dan zorg ik dat je terecht komt bij de juiste contactpersoon.

Vragen of opmerkingen?

Misschien heb je vragen of opmerkingen na het lezen van deze blog. Je mag mij altijd benaderen via het contactformulier, via Facebook of Instagram.

hanna-agteres-getuigenis
hanna-agteres-doop