DETOXWEEK: EEN END EN EEN BEGINNING

Social Media Detox

Vandaag (zondag 7 juni 2020) is het de eerste dag dat ik alle Social Media apps eraf heb gegooid, plus een heel aantal spelletjes. Dit deed ik vanmiddag. Al meerdere malen ging het door mijn hoofd dit eens te doen, omdat het veel van mijn tijd ‘steelt’, want dat doet het. Elke dag weer check ik meerdere malen instagram, Facebook, LinkedIn en bijna elke dag, maar zeker een aantal keren per week, speel ik een aantal spelletjes. Volgens mij vallen die spelletjes onder ‘Arcade games’. Ze zijn leuk om te spelen, waarbij je steeds weer een level verder kunt komen en waarbij je 5 levens hebt. Wanneer die levens dan op zijn (en nadat ik vaak wel een aantal levels heb kunnen halen) voel ik vaak frustratie. Als ik het zo typ dan besef ik mij pas hoe dom dit klinkt, maargoed, het is zo.  

Even terug naar het stukje dat het veel van mijn tijd ‘steelt’. Als ik namelijk aan het struinen ben op Social Media, of deze spelletjes speel, dan vliegt de tijd werkelijk waar voorbij. Misschien herkenbaar? Vaak kijk ik ondertussen ook nog TV of uitzending gemist, waardoor de uren echt voorbij vliegen, ontzettend nutteloos. Ik vind het iedere keer zo’n onzin, maar toch doe ik het iedere keer weer opnieuw. Om te zeggen dat het een verslaving is vind ik te ver gaan, maar verslavend is het wel. In die zin dat als ik de spelletjes speel, ik de drang voel om door te gaan en geen zin heb om te stoppen voor het doen van een huishoudelijk klusje, het doen van boodschappen of het lezen van een boek. Eigenlijk kan ik nog wel veel meer opnoemen wat ik niet heb gedaan doordat ik die spelletjes speelde, TV keek en Social Media afstruinde. Wat mij overigens ook opviel is dat ik – net als een klein kind – na het uren TV kijken en/of spelletjes spelen, heel passief werd en nergens zin meer in had. Ik kon mij dan niet zetten tot het verrichten van bepaalde taken of het doen van bepaalde activiteiten.

 

Tijdelijke break van Social Media, games en TV

Het leidt mij continu af van dingen die ik moet doen, of beter kan doen en daarom heb ik besloten om alle apps van mijn telefoon te verwijderen. Tijdelijk. Zo kan ik eens ervaren hoe het is om helemaal zonder te zijn. Overigens was het laatste zetje dat ik nodig had, iets uit een dienst van VIDA. Niet dat daarin werd opgeroepen om maar te stoppen met dit soort dingen, maar het was echt iets voor mij persoonlijk, waardoor dit – zoals ik al zei – een laatste zetje was die ik nodig had.

De bedoeling is niet om voor altijd te stoppen met Social Media en het kijken van TV. Ik zie het als een soort van detox en als een test om te kijken of ik het volhoud en hoe ik mijn tijd anders ga indelen. Ik wil het in ieder geval een week volhouden en als het bevalt misschien nog wel langer. Hieronder heb ik per dag beschreven hoe ik het heb ervaren en hoe ik mijn vrije momenten nu invulde.

Een week zonder Social Media en TV: dit is mijn ervaring

Zondag – Een halve dag 1
Vandaag om 14.15u gooide ik alle apps van mijn telefoon af en besloot ik ook geen uitzending gemist of TV meer te kijken. Het voelde heel (be)vrij(dend)!

Maandag – Eindelijk de zolder eens opgeruimd.
Meteen in de ochtend merk ik al dat ik af en toe automatisch mijn telefoon ontgrendel en dan op de instagram-app wil klikken. Dit gebeurt met name wanneer ik van die oningevulde tijd heb, bijvoorbeeld als ik nog tijd over heb nadat ik mij heb klaargemaakt, maar nog niet weg hoef naar een afspraak.
Op maandagmiddag ben ik vaak vrij, zo ook vandaag. Ik besloot om de zolder maar eens op te ruimen. Dit moest al maanden gebeuren, zeker nadat Joshua en ik zijn gaan trouwen, want toen kwam zijn spul er ook nog eens te staan. Ik wist dat het er een keer van moest komen, en hierdoor zat het dan ook steeds in mijn achterhoofd, maar ik kon mij er ieder weekend opnieuw weer niet toe zetten. Wat geeft het een voldoening dat die zolder nou eindelijk eens opgeruimd is!
In de avond vond ik het moeilijk om invulling te vinden. Ik besloot een stuk te gaan wandelen.

Dinsdag – Die verrekte avonden.
Overdag handle ik de boel wel. Vandaag moest ik werken van 11.00-19.00 uur, dus daarmee was mijn dag overdag wel grotendeels gevuld. Maar die avonden. Die vind ik wel lastig hoor! Ik ben zo gewend om op de bank te ploffen.. Uiteindelijk ben ik vanavond maar gaan wandelen. Ik voelde mij ietwat geirriteerd.. ontwenningsverschijnselen? Ik koos ervoor om naar zolder – die opgeruimde, ja – te gaan, samen met The Message (Engelse versie van de Bijbel), een notitieboek, pen en wat drinken. Voor mij is dit uiteindelijk altijd een vorm van ontspanning, alleen wel eentje waarbij ik van te voren bijna altijd even een drempel(tje) voel. Zo ook vanavond. Uiteindelijk werd ik er ook vanavond weer relaxed van.

Woensdag – Hoe vul ik een hele vrije dag in?
Vandaag is het woensdag, mijn vrije dag. Normaal gaat vaak de helft van deze dag uit naar ontspanning, door middel van netflixen, TV-programma’s terugkijken etc. Nu ik met mijzelf afgesproken heb dat ik dit niet doe, moet ik eerlijk zeggen dat ik een beetje op zag tegen deze vrije dag.
Achteraf was het echt een topdag, vol leuke en nuttige dingen. Ik heb geshopt en ben gestart met het schilderen van de gang en de WC. Dit laatste was iets dat ik ook al tijden eens wilde doen. Het is alleen wel zo’n klusje die wat tijd vraagt, alleen dat afplakken al! Perfect dus, voor een dag als deze, in een week als deze. Deze woensdag sluit ik vol voldoening af!

De foto hieronder geeft geen goed beeld van de kleur. Het gaat echt om een fel, geel-oranje kleur.

brazliaans-geel-wc
braziliaans-geel

Donderdag – Meer genieten!
De eerste paar dagen gingen erg langzaam, maar gister en vandaag vlogen voorbij. Ik merk dat ik steeds meer begin te wennen aan het niet meer hebben van de Social Media apps en het niet meer kijken naar Netflix en TV-programma’s. Af en toe zijn er wel eens momenten dat ik iemand wil opzoeken via Social Media en dat kan dan niet, dat is wel irritant. Vandaag heb ik gewerkt en vanavond heb ik opgepast op een paar neefjes en nichtje. Ik heb vandaag ook gemerkt dat ik rustiger – en dus intenser – kan genieten van dingen. Het lijkt wel alsof mijn zintuigen beter functioneren ofzo, haha! Zo genoot ik vandaag enorm van het wandelen met Bailey in de natuur, waar ik onder andere baby-eendjes zag en de vogels hoorde fluiten. Een tweede geniet-moment was het moment waarop ik genoot van het huis van mijn schoonzus. Zij hebben openslaande deuren, die vandaag openstonden omdat het lekker weer was. De zon scheen door de takken met groene bladeren die boven de openslaande deuren hingen. Dit gezicht, in combinatie met een mooi ingericht huis, maakte mij genieten!

genieten-van-andermans-woonkamer

Vrijdag – Dieper slapen!
Nog iets wat mij is opgevallen, is dat ik deze week ineens veel beter slaap! Ik weet niet goed of dit te maken heeft met alle korte nachten van de week ervoor, of dat het helpt dat ik minder naar schermpjes kijk en daardoor minder prikkels te verwerken heb. Ik heb in ieder geval al in geen tijden meerdere dagen achter elkaar zo heerlijk diep geslapen! Vandaag had ik een hele lange werkdag, van 07.15-18.00u. Bij thuiskomst heb ik samen met Josh een hengeltje uitgegooid en uiteindelijk ben ik daarna, na half tien, nog verder gegaan met het schilderen, waar ik woensdag aan begonnen was. Rond 00.00u besloot ik dat het wel klaar was voor vandaag.

Zaterdag – De tijd vliegt & Mijn woonkamer heeft een gele muur.
Wow, wat vliegt de tijd. Morgen is de week alweer voorbij. Die Detox heeft echt wel gewerkt, want mijn ‘drang’ naar Social Media en het kijken van TV is echt met de dag verminderd. Vandaag was – net als woensdag – een hele vrije dag. Voor het eerst sinds tijden sliep ik uit, waardoor de dag al later op gang kwam. Ik ben verder gegaan met het schilderen van de gang en uiteindelijk ook een muur in de woonkamer. Ik vond het wel wat gewaagd, want die Braziliaanse, gele kleur is best heftig, maar ik ben er uiteindelijk suuuperblij mee. Check het plaatje hieronder. Na het schilderen hebben we de avond bij een paar nichtjes doorgebracht. Die mochten op hun eigen broertjes en zusje passen, maar wilden toch graag dat wij ook bij hen langskwamen. Dankbaar voor deze fijne familie!

muur-schilderen-braziliaans-geel
braziliaans-geel-woonkamer

Zondag – The end en the beginning.
En toen was de ‘detoxweek’ voorbij. Ik voel mij losgekomen van een bepaalde gekke sleur waar ik in zat. Het is een einde, maar tegelijkertijd ook een begin. Het is mij namelijk zo goed bevallen, dat ik dit vaker ga doen. Ik weet nog niet welke frequentie ik wil aanhouden, maar ik wil per periode een week inplannen waarop ik een week als deze inlas. Het geeft mij veel meer voldoening en maakt dat ik rustiger in mijn hoofd ben. Ik leef voor mijn gevoel meer dan eerst, hoe zweverig en overdreven dat ook klinkt. Voor nu heb ik besloten om de week zonder Social Media met een paar weken te verlengen. Ik denk dat ik er een maand van maak. Met het kijken van TV-programma’s en netflix wil ik weer gaan starten.

Afsluitend woord – Succes!
Inmiddels is het nu alweer anderhalf week na de laatste dag van de detoxweek. Ik kijk af en toe weer wat TV en speel soms een spelletje op mijn telefoon, maar dit is veel minder geworden dan ik eerst deed. In de tweede week ben ik begonnen met mountainbiken, wat een succes was, want ik vond het zo leuk dat ik meteen 80 kilometer reed; ik heb een nieuwe hobby gevonden! In plaats van dat ik ‘niets’ doe, beweeg ik nu veel meer en maak ik meer tijd vrij voor het uitvoeren van (onregelmatige) huishoudelijke taken, zoals het ramen wassen.

Ik vond het echt een succes en wil jou ook succes wensen! Ik gun het jou om ook eens een week te ervaren hoe het is om veel minder focus te hebben op de schermpjes, social media, TV. De hele wereld is gefocust op die schermpjes, maar er is zoveel meer dan dat. Je zult merken dat je er creatiever van wordt en meer voldoening uit je dagen haalt! Kies alleen wel een moment die bij jou past en doe het omdat je het ook echt zelf wil. Ik denk dat het bij mij voornamelijk een succes werd, doordat niemand mij hiertoe verplichtte!

reevediep-kampen-mountainbiken